Filmlerin künye bilgileri sinemalar.com sitesinden alıntıdır. Yazılar şahsıma aittir.

Minority Report

6 Nisan 2009 Pazartesi

AZINLIK RAPORU
Sessiz Sinema Puanı : 8.5/10
Imdb Puanı : 7.7/10
Yapım : 2002 ~ ABD
Tür : Aksiyon, Bilim Kurgu, Gerilim, Macera
Yönetmen : Steven Spielberg
Oyuncular : Tom Cruise, Max von Sydow, Steve Harris, Neal McDonough, Patrick Kilpatrick, Jessica Capshaw, Richard Coca, Anna Maria Horsford, Peter Stormare, Samantha Morton, Colin Farrell
Senaryo : Jon Cohen, Scott Frank
Senaryo (Kitap) : Philip K. Dick
Yapımcı : Gary Goldman, Bonnie Curtis, Walter F. Parkes, Jan de Bont, Michael Doven, Sergio Mimica-gezzan, Gerald R. Molen, Ronald Shusett
Görüntü Yönetmeni : Janusz Kaminski
Müzik : John Williams
Süre : 2 saat 25 dk

2050 yılında geçen hikayemiz büyük bir insanlık projesini konu alıyor. Altı yıldır denenen suç öncesi (Precrime) sistemi başarı ile uygulanmış ve bu süre zarfından tek bir tane bile cinayet işlenmemiştir. Sistem kusursuz işleyişi ile işlenecek cinayetleri öncesinden tahmin etmemize olanak tanıyor ve bu sayede olası cinayetlerin önüne geçilmiş oluyor.

Henüz cinayet işlemeden hapse tıkılan insanların masumiyetleri tartışılırken kapalı kapılar arkasında bambaşka olaylar dönmektedir. Bu sistemin kurucusu ve en büyük destekçisi John (Tom Cruise) bir gün sistemde kendi adını görünce şaşırır. Suç öncesi, 24 saat sonra cinayet işleyeceğini söylemektedir. Kurallara göre John'un yakalanarak hapse tıkılması gerekmektedir ama John bir şekilde cinayet işlemeyeceğinden emindir. Sistemin öldürdüğünü söylediği adamı tanımamaktadır bile. Tek çare Azınlık Raporu'nu ele geçirmektir.

Bir arkadaşımın yoğun ısrarları sonucu biraz da zorla izlediğim film benim sinema zevkimi kısmi olarak değiştirecek türdendi. Bu güne dek hep önyargı ile baktığım aksiyon türü ve Tom Cruise'yi artık daha çok seviyorum. Gelecekte geçen tüm gerzek filmlerden çok farklı olan film Steven Speilberg imzası taşıyor ve bunu her saniye hissedebiliyorsunuz. Gördüğüm en iyi zaman tasviriydi ve gerçekten takdire şayandı. Benim gibi önyargı taşıyanların bilhassa izlemeleri gerektiğini düşünüyorum.

0 yorum: