Filmlerin künye bilgileri sinemalar.com sitesinden alıntıdır. Yazılar şahsıma aittir.

Casablanca

12 Nisan 2009 Pazar


Sessiz Sinema Puanı : 8/10
Imdb Puanı : 8.8/10
Yapım : 1942 ~ ABD
Tür : Dram, Romantik, Savaş
Yönetmen : Michael Curtiz
Oyuncular : Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Peter Lorre, S.Z. Sakall, Madeleine Lebeau, Dooley Wilson, Joy Page, John Qualen, Leonid Kinskey, Curt Bois
Senaryo : Julius J. Epstein, Philip G. Epstein, Howard Koch
Senaryo (Kitap) : Joan Alison, Murray Burnett
Yapımcı : Hal B. Wallis
Görüntü Yönetmeni : Arthur Edeson
Müzik : Max Steiner
Süre : 1 saat 42 dk

İkinci dünya savaşının en kanlı günlerinde geçen hikayemiz Victor Lazlow isimli meşhur direnişçiyi konu almaktadır. Victor bir süre toplama kamplarında kalmış ve şans eseri Casablanca'ya sürgün edilmiş karizmatik biridir. Karısı ile Casablanca'dan Lizbon'a oradan da Amerika'ya giderek büyük bir direniş başlatma isteğindedir. Ama polisler onu Casablanca'da tutmaya niyetlilerdir ve kaçış için gerekli pasaportu elde etmesi mümkün gözükmemektedir.

Lakin Casablanca Victor'un karısı IIsa için ayrı bir önem taşımaktadır. Ünlü salon sahibi Rick bir dönem Paris'te IIsa ile aşk yaşamış, daha sonra anlaşılmaz şekilde terk edilmiştir. Bunun acısını unutamayan Rick içine kapanık ve kendi için yaşayan bir adam olmuştur. Büyük bir şans eseri Victor ve karısının kaçması için gerekli pasaportlar onda mevcuttur ama Rick bu olaya dahil olmak istememektedir.

1942 yapımı siyah beyaz, eski bir film. Eski filmlere önyargınız var mı bilmiyorum ama sanırım bizler siyah beyazlı dönemi hayatımızdan çıkarıp atmak istiyoruz. Oysa böyle güzel bir filmi kaçırmamız çok acı. O günlerin saflığı gibi şeyler diyeceğim, çok klasik olacak. İzleyin, kendiniz karar verin. Belki ön yargılarınız yıkılır.

0 yorum: