Filmlerin künye bilgileri sinemalar.com sitesinden alıntıdır. Yazılar şahsıma aittir.

Slumdog Millionaire

8 Mart 2009 Pazar

MİLYONER
Sessiz Sinema Puanı :7.5/10
Imdb Puanı :8.6/10
Yapım :2008 ~ ABD, Hindistan, İngiltere
Tür :Dram, Romantik, Suç
Yönetmen :Danny Boyle, Loveleen Tandan
Senaryo :Simon Beaufoy
Senaryo (Kitap) :Vikas Swarup
Oyuncular :Freida Pinto, Dev Patel, Anil Kapoor, Irfan Khan
Yapımcı :Christian Colson
Görüntü Yönetmeni :Anthony Dod Mantle
Müzik :A.R. Rahman
Filmin Websitesi :www.slumdogmillionairemovie.co.uk
Süre :2 saat

Hangisi milyoner olmak için gereklidir?
a)Şans  b)Zeka  c)Hile  d)Kader

Jamal Malik bunların hepsine sahipti. Tek bir tanesi hariç. Hile yapmamıştı.

Ülkemizde de hayli beğenilen "Kim 500 Milyar İster" yarışmasını konu alan film Hindistan'da geçiyor. Hindistan'ın dar sokaklarında basit bir telefon operatörü yardımcısı olan Malik'in bir sürü mühendis ve bilim adamının cevaplayamadığı soruları nasıl cevapladığına tanık oluyoruz. Yarışmayı izlerken, aslında Malik'in hayatını izlemiş oluyoruz.

Küçük yaşta annesini kaybeden Malik'in sahip olduğu tek varlık abisi Salim ve kız arkadaşı Latika'dır. Yaşadıkları benzer hayatlar bu üç çocuğu bir arada kalmaya zorlamaktadır. Tam da bu sırada başlarına gelen olaylar belki de ilerde Jamal'ın bir milyonere dönüşmesine neden olacaktır.

Film 2009 yılı Oscar gecesine tam anlamıyla damgasını vurdu. En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi uyarlama senaryo, en iyi görüntü yönetmenliği, en iyi ses miksajı, en iyi kurgu, en iyi film müziği ve en iyi orjinal şarkı dallarında toplam 8 ödül alarak bu yılın tartışmasız en başarılı filmi oldu.

Kişisel görüşlerime göre film, çok başarılı olmasına karşın akademi ödüllerini dağıtmayı hak edecek kadar değildi. Aslında bir bütün olarak bakacak olursak oyuncuların performansından yönetmenin bize sunduğu hikayeye kadar, müziklerine kadar her şey kusursuzdu. Önümüzde belgesel tadında, elimizi uzatsak tutabileceğimiz bir Hindistan vardı. Sanırım bu seneki yetersiz filmlerin arasından en göze çarpanı olduğunu inkar etmemek gerek.

0 yorum: