Filmlerin künye bilgileri sinemalar.com sitesinden alıntıdır. Yazılar şahsıma aittir.

Braveheart

10 Ağustos 2008 Pazar

CESUR YÜREK
Sessiz Sinema Puanı :9/10
Imdb Puanı :8.3/10
Yapım :1995, ABD
Tür :Aksiyon / Biyografi / Dram / Romantik / Savaş
Yönetmen :Mel Gibson
Senaryo :Randall Wallace, Randall Wallace (Kitap)
Oyuncular :James Cosmo, Brian Cox, Mel Gibson, Ralph Riach, James Robinson, Sean Lawlor, Sandy Nelson, Sophie Marceau, Peter Mullan, Michael Byrne, Sean Mcginley, Patrick Mcgoohan, Peter Hanly, Mhairi Calvey, Gerda Stevenson, Andrew Weir, Alan Tall, John Murtagh, Julie Austin
Yapımcı :Mel Gibson, Bruce Davey, Alan Ladd Jr.
Görüntü Yönetmeni :John Toll
Müzik :James Horner
Süre :2 saat, 57 dk.

Lider ruhlu William Wallace küçükken intikam almasını gerektirecek şeylere tanık olmuştur. İskoç halkı üzerinde hakimiyet kuran İngilizler onun gözü önünde ailesini katletmiştir. Tüm bu olanları sineye çekmek durumunda kalan Wallace ülkesinden ayrı düşer.

Büyüdüğünde yaşadığı topraklara gelerek burada yeni bir düzen kurmaya çalışır. Sevdiği kız ile evlenip, standart, basit hayat tarzı planlar. Ama olaylar hiç de onun dilediği gibi gitmez. İngiliz askerlerinin uyguladığı yeni evlenen kadın ile ilk geceyi geçirme kuralı sonucunda karısının ölümüyle kendisini savaşın ortasında buluverir.

Tek başına çıktığı intikam mücadelesi, güçlü bir lider arayışında olan halkı için kıvılcım etkisi yapar. Basit bir çete olmaktan öte stratejik bir savaşın baş kahramanları olurlar.

Mel Gibson'ın mutlak hakimi olduğu tarihi bir gerçek. Her ne kadar İngilizler tarafından her fırsatta yalanlansa da bir İskoç kahramanının özgürlük mücadelesi kulağa olası geliyor. Sonuç olarak öyle ya da böyle her şeyiyle 'tam' bir film olduğunu söyleyebilirim. Eşsiz müzikleri, oyuncu kalitesi ve güçlü senaryosu ile 5 dalda oscar kazanabilmiş bir baş yapıt. İzlediklerim arasında en iyilerinden.

0 yorum: