Filmlerin künye bilgileri sinemalar.com sitesinden alıntıdır. Yazılar şahsıma aittir.

300

24 Haziran 2008 Salı

300 SPARTALI
Sessiz Sinema Puanı : 9/10
Imdb Puanı :7.9/10
Yapım :2007, ABD
Tür :Aksiyon / Macera / Savaş / Tarih
Yönetmen :Zack Snyder
Senaryo :Zack Snyder, Frank Miller, Kurt Johnstad
Oyuncular :Gerard Butler, Vincent Regan, Lena Headey, David Wenham, Michael Fassbender, Tom Wisdom, Stephen McHattie, Andrew Tiernan, Alex Ivanovici, Kelly Craig, Greg Kramer, Giovani Cimmino, Rodrigo Santoro, Andrew Pleavin
Yapımcı :Bernie Goldmann, Gianni Nunnari, Jeffrey Silver
Görüntü Yönetmeni :Larry Fong
Müzik :Tyler Bates
Dağıtım :Warner Bros
Süre :2 saat, 10 dk.

Milattan önce 5yy. dolaylarında geçen film Sparta-Pers savaşını konu alır. Adına efsaneler yazılan bu savaşın gerçekte bir çok farklı öyküsü vardır. Film, tüm bu öykülerden farklı olarak, kendi öyküsünü çizer.

Film, o yıllarda dünyanın en büyük ve en güçlü ordusuna sahip Pers Kralının, Sparta'ya saldırmak istemesiyle başlar. Elçi gönderen Pers Kralı, elçisinin öldürülmesi üzerine sayısı milyonlarla ifade edilen ordusunu Pers toprakları üzerine yığar. Orada onları bir süpriz beklemektedir. 300 gönüllü ve savaşa hazır Sparta savaşçıları, arkalarını yasladıkları dağlarda imkansız bir savaşa girerler. Karşılarına devlerden, fillere, ölümsüzlerden, okçulara kadar milyonlarca farklı savaşçı çıkar. Sparta Kralının kurtarması gereken bir ülkesi vardır ve her Spartalı bu uğurda canını vermeye hazırdır.

Frank Miller'ın çizgi romanından uyarlanan filmi izlerken çizgi roman havasını yaşıyorsunuz. Filmdeki slow motion sahneleri ve efsane öğeleri izleyiciye çok gerçekçi verilmiş. Film hakkında en çok yapılan eleştiri, doğu uygarlığını cahil gibi, batı uygarlığını ise asil gibi göstermeleri sanırım. Her ne kadar film bir efsaneden ibaret olsa da geçmişte böyle bir savaş yapıldığı biliniyor. Sadece 300 kişiye karşılık 1 milyon kişi fazla ütopik olmuş. Sayılar gerçekte birbirlerine azıcık daha yakın olmalı. Bunun dışında şu ana kadar Sessiz Sinema Puanı olarak benden en yüksek puanı alan film. Tarihi filmleri seven herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Önyargısız izleyin lütfen.

0 yorum: