Filmlerin künye bilgileri sinemalar.com sitesinden alıntıdır. Yazılar şahsıma aittir.

Memento

13 Haziran 2009 Cumartesi

Akıl Defteri

Sessiz Sinema Puanı: 9.0/10
Imdb Puanı: 8.6/10
Yapım: 2000 ~ ABD
Tür: Dram, Gerilim, Gizem, Psikolojik
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Stephen Tobolowsky, Thomas Lennon, Jorja Fox, Mark Boone Junior
Senaryo: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
Yapımcı: Suzanne Todd, Jennifer Todd
Görüntü Yönetmeni: Wally Pfister
Müzik: David Julyan
Filmin Websitesi: www.otnemem.com
Süre: 1 saat 88 dk

Leonard, intikam için yaşayan, iyi giyinimli, Jaguar'lı bir iş adamıdır. Tam olarak ne zaman olduğunu çözemese de Leonard'ın eşi tecavüz edilerek ve boğularak öldürülmüş, Leonard'da bu mücadelede başından yaralanarak kalıcı hafıza yeteneğini kaybetmiştir. Karısının ölümüne kadar olan her şeyi çok net hatırlayan Leonard'ın o olaydan sonraki hafızası 10 dakika ile sınırlıdır. 10 dakika sonra her şeyi unutmaktadır.

Önünde böylesine büyük bir zorluk varken Leonard karısına tecavüz edenleri bulmak için sistemli bir şekilde notlar alır. Aldığı notları kaybetmemek için vücuduna dövme yaptıran Leonard kime güvenmesi gerektiğini bilmemektedir. İntikamı için ona yardım edenlerden bile şüphe duymaktadır. Gün geçtikçe hedefine yaklaşmaktadır.

Leonard hedefe yaklaşırken biz hedeften uzaklaştık çünkü film tersten başa doğru gösterilmişti. İlk sahnede Leonard'ın aldığı intikamı görüyoruz, sonra ise buraya gelene kadar yaptıklarını izliyoruz. Bu haliyle film oldukça etkileyici duruyor. Leonard'ın kanıtları bir bir ele geçirişi bizi derinden etkiliyor.

Yeri gelmişken filmin konusu 200 yıl kadar önce yaşamış epilepsi hastasının hikayesinden alınma. Hikayenin kahramanı Henry M. 27 yaşında birden epilepsi nöbetleri geçirmeye başlar. O dönem henüz epilepsi ve tedavisi hakkında hiç bir şey bilmediklerinden ötürü deneysel bir ameliyat yaparlar. Henry'nın beyninin, nöbetlere sebep olan kısmını keserek çıkartırlar. Ameliyattan sonra Henry bir daha nöbet geçirmez ama hiç bir şeyi hafızasına kaydedemez. 27 yaşından öncesini çok net hatırlamasına karşın bu olaydan sonraki hiçbir şeyi hatırlayamaz ve bu durumda tam 55 yıl yaşar.

1 yorum:

Devremülk dedi ki...

Gerçekten çok etkileyici bir filme benziyor bunu en kısa zamanda izleyeceğim
Ayrıca paylaşımınız için teşekkürler