Filmlerin künye bilgileri sinemalar.com sitesinden alıntıdır. Yazılar şahsıma aittir.

Il buono, il brutto, il cattivo

18 Nisan 2009 Cumartesi

İyi, Kötü ve Çirkin

Sessiz Sinema Puanı :9.5/10
Imdb Puanı :9.0/10
Yapım :1966 ~ İspanya, İtalya
Tür :Aksiyon, Macera, Western
Yönetmen :Sergio Leone
Oyuncular :Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef, Luigi Pistilli, Aldo Giuffrè, Enzo Petito, Claudio Scarchilli, Livio Lorenzon, Rada Rassimov
Senaryo :Sergio Leone, Luciano Vincenzoni
Yapımcı :Alberto Grimaldi
Görüntü Yönetmeni :Tonino Delli Colli
Müzik :Ennio Morricone
Süre :2 saat 41 dk

"When you have to shoot, shoot don't talk!"

Amerika'da iç savaş sürmekte iken başına konan ödül dolayısıyla Blondie (iyi), Tuco (çirkin) ile birlikte çalışmaktadır. Blondie her seferinde Tuco'yu yakalayarak şerife teslim eder ve tam asılmadan önce ipi mermi ile keserek onu kurtarmaktadır. Daha sonrada parayı aralarında bölüşerek aynı numarayı tekrarlamaktadırlar.

Angel Eyes (kötü) ise para karşılığı adam öldüren ve işini iyi yapan bir keskin nişancıdır. Son görevinde savaş sırasında kaybolan altınların peşine düşmüştür. Kader bu üç silahşörü aynı yerde buluşturacaktır ve para için birbirlerine ihtiyaçları vardır.

Efsanevi Western filmi İyi, Kötü ve Çirkin sinema tarihini değiştiren kült filmlerden biri. Dönemin Amerika'sının anlatıldığı filmde iyi ve kötü arasındaki çizgi çok net bir şekilde çiziliyor. Verilmek istenen mesaj çok açık ve temiz bir şekilde veriliyor. Sadece mezarlık sahnesindeki Ecstasy of Gold müziği için bile izlenir.

0 yorum: